Sumec dle baštýře Jardy


Zdravím všechny čtenáře Jestřáblogu a především všechny kuchařky a kuchaře! Po dlouhé době jsem se opět dokopal něco napsat na blog. V letním semestru jsem neměl tolik času kvůli diplomce a státnicím, tak se to pokusím teď napravit. Jelikož teď mám zase více času, pustil jsem se do vaření. Vyrazil jsem na ryby k panu Šopíkovi a ulovil krásný kus sumečka. Janie vygooglila dobrý recept, tak jsem nakoupil suroviny a jal se vaření. Ještě bych rád upozornil, že baštýř není člověk, který rád baští, nýbrž člověk, starající se o rybníky. Bohužel žádného baštýře Jardu neznám, tak jsem si recept pracovně přejmenoval na "Sumec dle baštýře Jestřába".

Budeme potřebovat následující ingredience:

  • 3/4 kg sumce
  • 10 dkg slaniny
  • 2 dl smetany
  • máslo
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 2 cibule
  • 10 středních brambor
  • koření na ryby
  • bylinky a další koření dle fantazie (provensál, šalvěj, bazalka)
  • mletá paprika
  • mouka
  • sůl

Nejdříve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka. Mezitím vymažeme pekáč či zapékací misku máslem. Dále si nakrájíme na kolečka rajčata, cibuli a uvařené brambory. Papriku nakrájíme na proužky. Na pekáč pokládáme kolečka brambor a na ně místy nějakou zeleninu. Na zeleninu položíme naporcované a okořeněné kousky ryby, zabalené v anglické slanině. Rybu také nezapomeneme posypat mletou paprikou a případně osolíme (není nezbytně nutné, protože koření na ryby je již slané). Navrch ještě položíme zbylou zeleninu, lístky šalvěje a kousky másla. Sumce pečeme v troubě asi 3/4 hodiny na střední výkon. Před koncem pečení zalijeme smetanou, kterou můžeme zahustit moukou. Můžeme přidat strouhaný sýr.

Sumec dle baštýře Jardy na pekáči

Recept je poměrně jednoduchý a jídlo chutná výborně. Výhodou sumce je, že nemá vůbec žádné kosti. Já jsem jídlo připravoval ve 2 zapékacích miskách a bylo z toho 6 regulérních porcí. Baštýř Jestřáb vám přeje dobrou chuť!

Sumeček na talíři