Sumec dle baštýře Jardy
Zdravím všechny čtenáře Jestřáblogu a především všechny kuchařky a kuchaře! Po dlouhé době jsem se opět dokopal něco napsat na blog. V letním semestru jsem neměl tolik času kvůli diplomce a státnicím, tak se to pokusím teď napravit. Jelikož teď mám zase více času, pustil jsem se do vaření. Vyrazil jsem na ryby k panu Šopíkovi a ulovil krásný kus sumečka. Janie vygooglila dobrý recept, tak jsem nakoupil suroviny a jal se vaření. Ještě bych rád upozornil, že baštýř není člověk, který rád baští, nýbrž člověk, starající se o rybníky. Bohužel žádného baštýře Jardu neznám, tak jsem si recept pracovně přejmenoval na "Sumec dle baštýře Jestřába".
Budeme potřebovat následující ingredience:
- 3/4 kg sumce
- 10 dkg slaniny
- 2 dl smetany
- máslo
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 2 cibule
- 10 středních brambor
- koření na ryby
- bylinky a další koření dle fantazie (provensál, šalvěj, bazalka)
- mletá paprika
- mouka
- sůl
Nejdříve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka. Mezitím vymažeme pekáč či zapékací misku máslem. Dále si nakrájíme na kolečka rajčata, cibuli a uvařené brambory. Papriku nakrájíme na proužky. Na pekáč pokládáme kolečka brambor a na ně místy nějakou zeleninu. Na zeleninu položíme naporcované a okořeněné kousky ryby, zabalené v anglické slanině. Rybu také nezapomeneme posypat mletou paprikou a případně osolíme (není nezbytně nutné, protože koření na ryby je již slané). Navrch ještě položíme zbylou zeleninu, lístky šalvěje a kousky másla. Sumce pečeme v troubě asi 3/4 hodiny na střední výkon. Před koncem pečení zalijeme smetanou, kterou můžeme zahustit moukou. Můžeme přidat strouhaný sýr.
Recept je poměrně jednoduchý a jídlo chutná výborně. Výhodou sumce je, že nemá vůbec žádné kosti. Já jsem jídlo připravoval ve 2 zapékacích miskách a bylo z toho 6 regulérních porcí. Baštýř Jestřáb vám přeje dobrou chuť!