Slávky v rajčatové omáčce
Na dovolené ve Španělsku jsem zkoušel vařit mušle. Docela se to povedlo, takže zde uvádím recept, který jsem získal od mámy. Je to velmi jednoduché. Až budete někdy u moře, určitě to vyzkoušejte. Je to delikatesa. Kdo slávky nikdy nejedl - chutná to trochu podobně jako houby. Já jsem slávky koupil v Barceloně na slavném tržišti La Boqueria. Kilo stálo 3€, v ČR to bude asi o něco dražší. Kilogram vychází zhruba na 3-4 osoby. Co všechno budeme potřebovat?
- 1 kg slávek
- 4 rajčata
- 1 cibule
- několik stroužků česneku
- petržel hladkolistá
- citrón
- bageta
- olej
- voda
Slávky nejprve očistíme, vyhodíme rozbité kousky a necháme odstát ve studené vodě cca půl hodiny. Mezitím si můžeme pokrájet zeleninu. Do většího hrnce dáme olej. Orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme nakrájená rajčata a citrón. Do hrnce vložíme očištěné slávky a přidáme petržel vcelku. Nakonec podlijeme trochou vody. Není potřeba, aby byly slávky zcela ponořené. Není nutné ani solit. Můžeme to vylepšit troškou bílého vína a kořením (bobkový list, pepř, nové koření). Slávky vaříme cca 10 minut pod pokličkou. Jakmile se mušle rozevřou, jsou hotové. Ty, které se neotevřou, vyhodíme - jsou pravděpodobně uhynulé.
Slávky podáváme s bílou bagetou. Z první mušle vyjmeme maso a skořápku použijeme jako pinzetu, kterou budeme konzumovat další mušle. Dobrou chuť!