Pštrosí vejce


Zdravím všechny kuchaře a kuchařky. Opět přicházím s novým receptem. Před pár dny jsem zkoušel další kuchařský experiment - tentokrát pštrosí vejce. Ovšem nenechte se zmást názvem! Jedná se o klasické slepičí vejce, obalené mletým masem. Recept  je trošku náročnější, hlavně na čas, ale výsledek je opravdu chutný! Nebudu vás dlouho napínat. Pojďme na to!

Potřebovat budeme následující suroviny:

  • 1/2 kg mletého masa (míchané, ne celé hovězí)
  • 10 slepičích vajec (gurmáni můžou vyzkoušet pravé pštrosí :D)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • brambory jako příloha

Recept je dimenzován přibližně na 5 porcí. Postup je následující. Nejdříve si uvaříme 5 vajec natvrdo (postup jsem uváděl v receptu na Kulajdu). Mezitím si do mísy vložíme mleté maso a prohněteme. Na prkýnku si nakrájíme nadrobno cibuli a vložíme do mísy. Dále přidáme nastrouhaný česnek, hrstku soli, pepře a majoránku dle oka. Řádně prohněteme. Přidáme 2-3 vejce, aby nám hmota držela pohromadě. Opět prohněteme, zahustíme lžící hladké mouky a přidáváme strouhanku, dokud se nám nebude zdát hmota dobře zahuštěná. Nezapomeneme opět pořádně promíchat (můžeme použít i měchačku).

Až budeme mít vejce uvařená, začneme je obalovat připravenou hmotou, podobně jako plněné knedlíky. Hmotou nemusíme šetřit. Pořádně vejce oplácáme, aby obal držel a nepopraskal. Poté obalíme v hladké mouce, rozmíchaném vajíčku a strouhance, podobně jako řízky. Nakonec hotové pštrosí vejce smažíme ve friťáku, nebo v hrnci s olejem. Já jsem použil hrnec s olejem, jelikož  friťák nemám. Jedno vejce se smažilo asi 10-15 minut na střední výkon. Když vejce vkládáte do rozžhaveného oleje, stahněte výkon vařiče na minimum a dejte pozor, protože olej začne trochu prskat. Také si dejte pozor, aby olej nepřetekl, není-li hrnec příliš vysoký.

Jako přílohu k pštrosím vejcům použijeme brambory. Můžeme je osmažit na pánvi a ochutit nějakým kořením dle fantazie, nebo jen tak uvařit. Tento recept je poměrně časově náročný, ale výsledek opravdu stojí za to. Dobrou chuť!

Pštrosí vejce