Pštrosí vejce
Zdravím všechny kuchaře a kuchařky. Opět přicházím s novým receptem. Před pár dny jsem zkoušel další kuchařský experiment - tentokrát pštrosí vejce. Ovšem nenechte se zmást názvem! Jedná se o klasické slepičí vejce, obalené mletým masem. Recept je trošku náročnější, hlavně na čas, ale výsledek je opravdu chutný! Nebudu vás dlouho napínat. Pojďme na to!
Potřebovat budeme následující suroviny:
- 1/2 kg mletého masa (míchané, ne celé hovězí)
- 10 slepičích vajec (gurmáni můžou vyzkoušet pravé pštrosí :D)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- strouhanka
- hladká mouka
- majoránka
- sůl
- pepř
- olej
- brambory jako příloha
Recept je dimenzován přibližně na 5 porcí. Postup je následující. Nejdříve si uvaříme 5 vajec natvrdo (postup jsem uváděl v receptu na Kulajdu). Mezitím si do mísy vložíme mleté maso a prohněteme. Na prkýnku si nakrájíme nadrobno cibuli a vložíme do mísy. Dále přidáme nastrouhaný česnek, hrstku soli, pepře a majoránku dle oka. Řádně prohněteme. Přidáme 2-3 vejce, aby nám hmota držela pohromadě. Opět prohněteme, zahustíme lžící hladké mouky a přidáváme strouhanku, dokud se nám nebude zdát hmota dobře zahuštěná. Nezapomeneme opět pořádně promíchat (můžeme použít i měchačku).
Až budeme mít vejce uvařená, začneme je obalovat připravenou hmotou, podobně jako plněné knedlíky. Hmotou nemusíme šetřit. Pořádně vejce oplácáme, aby obal držel a nepopraskal. Poté obalíme v hladké mouce, rozmíchaném vajíčku a strouhance, podobně jako řízky. Nakonec hotové pštrosí vejce smažíme ve friťáku, nebo v hrnci s olejem. Já jsem použil hrnec s olejem, jelikož friťák nemám. Jedno vejce se smažilo asi 10-15 minut na střední výkon. Když vejce vkládáte do rozžhaveného oleje, stahněte výkon vařiče na minimum a dejte pozor, protože olej začne trochu prskat. Také si dejte pozor, aby olej nepřetekl, není-li hrnec příliš vysoký.
Jako přílohu k pštrosím vejcům použijeme brambory. Můžeme je osmažit na pánvi a ochutit nějakým kořením dle fantazie, nebo jen tak uvařit. Tento recept je poměrně časově náročný, ale výsledek opravdu stojí za to. Dobrou chuť!