Pórková polévka


Zdravím všechny kuchařky a kuchaře. Po delší době opět přicházím s novým nenáročným receptem na polévku, který jsem získal od sester Káti a Máti. Trochu jsem zaexperimentoval a vylepšil jej o pár vychytávek. Uvaříme si pórkovou polévku. Budeme potřebovat následující suroviny:

  • 1 velký pór
  • 2 cibule
  • několik stroužků česneku
  • 2 kostky droždí
  • olej
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • voda

V hrnci necháme rozpálit olej a v něm pomalu rozpustíme droždí. Musíme dát pozor, aby se nám droždí nepřipálilo. Hrnec jsem tentokrát použil menší než obvykle - asi střední velikosti. Vyšlo z něj přibližně 5 porcí. Až se droždí rozpustí, přidáme nakrájený pór, cibuli a orestujeme. Následně do hrnce přilijeme vodu, osolíme, opepříme a přidáme nadrcený česnek. Nastavíme vařič na plný výkon a vaříme zhruba půl hodiny. Občas nezapomeneme promíchat. Jedinci, co rádi experimentují můžou dochutit nějakým kořením, ale na vlastní nebezpečí! Já jsem zkusil přidat trochu curry. Až bude polévka uvařená, ochutnáme a pokud je vše v pořádku, zahustíme jíškou. Tu si připravíme ve sklenici, do které přidáme přibližně 3 lžíce mouky a smícháme s vodou tak, aby se nevytvořily cucky. Před aplikací jíšky polévku ochladíme studenou vodou. To nám zajistí, že se nebudou tvořit v polévce hrudky. Znovu ochutnáme a pokud je vše OK, můžeme podávat.

Jako obvykle nezapomeneme polévku uchovávat v chladu – v lednici, případně v zimě na balkóně, aby se nám nezkazila. Přeji dobré chutnání!

Pórková polévka