Znovuzrození Jestřáblogu


Před nedávnem jsem narazil na geniální nástroj Pelican. Navedl mě na něj kamarád, který ho používá na svém blogu. Tenhleten Pelikán mě natolik uchvátil, že jsem se rozhodl ho použít také pro svůj blog. Odteďka tedy můj blog pohání dva ptáci! Pelikán + Jestřáb = Jestřáblog.

Pelikán je open-source blogovací systém pro geeky a je napsán v Pythonu. Můj blog je vlastně taková malá zoo - máme tady hroznýše, jestřába a pelikána. Pelikán umí skoro všechno co běžné blogy: kategorie, tagy, komentáře, stránky, Atom/RSS, zvýraznění syntaxe atd. Celé to funguje na jednoduchém principu - napíšu článek do textového souboru, zavolám Pelikána, ten mi vyrobí statické HTML stránky a já ty stránky nahraju na webový hosting. Pelikán ve spojení s technologiemi Markdown, Jinja2 a GitHub Pages utváří krásný a elegantní blogovací systém. Sbohem Wordpresse!

Pelikán má jednu slabinu - nemá žádnou existující šablonu, která by mi 100% vyhovovala. Nyní používám pelican-bootstrap3, ale časem bych si chtěl napsat vlastní.

Spolu s přechodem na Pelikána jsem změnil i adresu blogu z původní blog.jestrab.net na blog.petrnohejl.cz. Zdrojáky Jestřáblogu jsou na GitHubu.