Medical Fair 2009


Ahoj! Tento týden jsem navštívil Medical Fair - veletrh zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví, a proto přicházím s krátkým reportem z této akce. Veletrh se konal na Brněnském výstavišti společně s veletrhy Gaudeamus (pomaturitní a celoživotní vzdělávání) a Wood-tec (dřevozpracující průmysl).

Akce jsem se zúčastnil společně s Jančou a jejími rodiči, kterým jsem byl také poprvé oficiálně představen. Hned od začátku na nás začali útočit brigádníci se svými letáčky. Mně to však nevadilo, jelikož jsem využil svoji metodu očního (ne)kontaktu. Na veletrhu bylo k vidění mnoho zajímavostí: různé rehabilitační a masážní nástroje, pomůcky pro tělesně postižené, vybavení pro ordinace a nemocnice, přírodní medicína a mnoho dalšího. Akce se zúčastnilo spoustu tělesně postižených lidí a vozíčkářů, pro které byl určen jeden celý pavilon. Zde byla předvedena nejrůznější zařízení, usnadňující život těmto lidem. Zaujalo mě například speciálně upravené auto pro vozíčkáře, nebo externí výtah. Dále byl také k vidění horkovzdušný balón se speciální sedačkou pro postižené.

V dalším pavilónu nás už z dálky lákal Helmut z Teleshopingu, nabízející super skvělý přístroj na výrobu domácí majonézy a tatarky. Byl to opravdu mistr v rétorice a přilákal ke svému stánku nejednu naivní babičku. Měl spoustu skvělých a výhodných nabídek a k tomu nějaký ten dárek zdarma. Vyslechli jsme jeho velmi vtipný projev, ochutnali jeho skvělou majonézu a šli dál. U dalšího stánku nás zastavil mladík, nabízející speciální náplasti. Šlo o nový vynález, a mně se velmi líbil. Náplast je smotána do roličky jako izolepa a funguje na podobném principu jako suchý zip. Raněné místo se obmotá kolem do kola a páska se utrhne. Náplast potom sama drží podobně jako suchý zip. Výhoda je že nelepí a je vyrobena ze speciálního materiálu, který má savé vlastnosti. Mezitím se nám ztratili rodičové, ale Janča pravila, že je určitě najdem u masážních olejů. A taky že jo! Posilněni přírodním čínským bonbónem jsme pokračovali dál, kolem mastí z hadích toxinů, až ke kouzelnému lehátku, které spraví vaše bolavá záda. Zde jsme si vyslechli krátkou přednášku o tom, jak lehátko správně používat (protože rodičové ho doma mají) a Janča ho vyzkoušela v akci. Dále jsme se vydali pro ponožky na spaní, které si Janča přála a rodičové si mezitím koupili masážní olej a k tomu dostali voňavou svíčku. Poslední věc co mě zaujala byl flexi bar, tyčka se kterou se kmitá jak o život (vypadá to vcelku komicky) a spraví vám to záda.

Poslední pavilon byl určen spíše pro profíky a byly zde k vidění různé speciální přístroje, ani jsem nevěděl k čemu přesně určené. Dále jsme viděli operační sál se spoustou kamer a moderní techniky, masážní vany a další vybavení pro nemocnice...

Navštívili jsme také Gaudeamus. Zde měla stánek snad každá známá vysoká škola (VUT, MUNI, ČVUT, VŠE, VŠCHT atd.). Jelikož jsme měli šílený hlad, zakoupili jsme si bagetu a šli si sednout na židli v přednáškovém sektoru, kde jsme si vyslechli konec prezentace nějaké školy. Potom jsme si prošli několik stánků. U MUNI stánku jsme dostali samolepky, u ČVUT stánku jsem si zahrál Arkanoid naprogramovaný na FPGA destičce... Nejvíc jsem se však těšil na VUT stánky. VUT prezentovalo všechny své fakulty. Zastavili jsme se u FIT stánku, kde jsem dostal krásnou FIT placku na batoh. Janča zas dostala propagační letáček "FIT dívkám sluší". Také jsme se zastavili u FEKT stánku, kde zrovna probíhala soutěž o JOJO. Moc jsem to jojo chtěl vyhrát, a tak jsem se soutěže zúčastnil. Můj úkol zněl jasně: "Nakresli do grafu průběh nabíjení kondenzátoru." A to byl můj konec! Udělal jsem smutné oči a pravil, že tato otázka je na gympláka moc těžká, ale že mu můžu nakreslit nějakou funkci. Nakonec se nademnou smilovali a JOJO jsem dostal i tak za nic.

Výstava se mi vcelku líbila. Nakonec jsem využil i možnost použít vstupenku jako lístek na MHD (když jsem ten den zjistil, že už skoro dva týdny jezdím nevědomky na černo s prošlou šalinkartou).

Hodnocení: 4/10