Instalace Windows XP z USB flash (Acer Aspire One)


V tomto tutoriálu bych chtěl popsat, jak úspěšně nainstalovat OS Windows XP na netbook Acer Aspire One pomocí USB flashky. Návod by měl však bez problému fungovat pro všechny počítače obecně.

Před pár dny jsem potřeboval přeinstalovat operační systém Windows XP, protože systém byl naposled instalován před dvěma roky a byl tak zahlcený a pomalý, že už na něm nešlo dál pracovat. Konkrétně šlo o netbook Acer Aspire One. Problém tkví v tom, že tento netbook nemá CD-ROM mechaniku. Nabízí se nám tedy otázka: "Jak operační systém Windows XP nainstalovat, když nemůžu použít CD?" Nejsnadnější možný způsob je pomocí USB flash klíčenky / disku.

Na internetu jsem prošel mnoho tutoriálů, ale vždycky se našel nějaký problém. Vyzkoušel jsem aplikace PeToUSB a USB_MultiBoot, ale ani jedna mi nefungovala. Program vracel nepochopitelné errory ("E: has NOT FAT FAT32 or NTFS Format and is NOT Valid"), ačkoliv byla flashka zformátována do FAT32 a měla velikost 1 GB (systém souborů FAT32 nepodporuje soubory větší než 4 GiB). Nakonec jsem narazil v jedné diskuzi na velmi jednoduché a funkční řešení.

Postup

  1. K přípravě instalačního USB disku budeme potřebovat jakýkoliv počítač s OS Windows (libovolné verze) a CD-ROM mechanikou (tu však lze emulovat virtuální mechanikou, viz níže). Připravíme si USB flash disk s minimální kapacitou 1 GB a zformátujeme jej do systému souborů FAT32 nebo NTFS. Pozor! Při formátu ztratíte všechna vaše data na USB disku!
  2. Připravíme si instalační CD OS Windows XP, případně můžeme použít virtuální mechaniku např. pomocí Daemon Tools a načíst CD z ISO souboru.
  3. Stáhneme si z internetu program WinSetupFromUSB a spustíme jej. V sekci "USB disk selection" vybereme náš flash disk. V sekci "Add to USB disk" zaškrtneme volbu Windows XP a vybereme CD-ROM jednotku, ve které máme instalační CD Windows XP. Nakonec stačí stisknout tlačítko "GO" a čekat, než se připraví instalační USB flash disk a zkopírují se všechny soubory z CD. Ovládání programu WinSetupFromUSB se může v různých verzích lišit, ale princip je stejný.
  4. Pokud máme vše nachystané, zálohované a jsme připraveni přeinstalovat systém, vložíme USB disk do počítače, který hodláme přeinstalovat a restartujeme počítač. Při startování počítače stiskneme tlačítko F2 pro nastavení BIOSu a v něm nastavíme primárně bootování z USB. Případně stiskneme tlačítko F12 a vybereme možnost bootování z USB. Měla by se nám zobrazit bootovací obrazovka GRUB4DOS.
  5. Nyní vybereme možnost "First Part of installation" a potvrdíme. Mělo by se zobrazit standardní modré instalační okno Windows XP. Dále postupujeme jako při běžné instalaci a řídíme se pokyny na obrazovce. Po prvním restartu vybereme v GRUB4DOS možnost "2nd Part of installation" a pokračujeme v instalaci standardním způsobem.
  6. Po úspěšném nainstalování systému provedeme update a nainstalujeme ovladače, které lze stáhnout na stránkách Acer.
  7. Nyní bychom měli mít nainstalován funkční systém Windows XP. Instalační USB disk si můžeme uschovat pro pozdější možnou reinstalaci.

WinSetupFromUSB

Budu rád, když někomu tento návod pomůže. Případné dotazy rád zodpovím v diskuzi.